Natuurjournaal 13 juni 2021
Nature TodayWat een naam: geelbandlangsprietmot. Als je dat tegen een kennis zegt, vraagt die je eerst of je dat uit je duim zuigt. Maar ze zijn echt! Het zijn prachtige vlindertjes uit de familie van de langsprietmotten. Lange sprieten hebben ze zeker, vooral de mannen, en ook de gele band is onmiskenbaar. Dit jaargetijde houden ze bruidsvluchten. Mannen proberen de dames te imponeren met hun gevlieg en pronken met hun goudgele banden. Je kunt ze vinden in de bosranden van wat natter bos. De rupsen leven van bladafval en de volwassen dieren vinden onder andere in de brandnetel een waardplant. Weer een reden om in elke tuin een hoekje brandnetels te laten staan.
De Gelderse roos bloeit nu in schermen met witte bloemen. Als je zo’n bloemscherm eens goed bekijkt, zie je middenin veel kleine bloempjes waar meeldraden en stampers in zitten. Bekijk je de buitenste rij met grotere bloemen, dan zie je dat niet. Die bloemen zijn steriel, zoals dat heet. Je ziet deze opbouw wel vaker, zoals bijvoorbeeld bij de berenklauwen en de hortensia. Het idee is dat de vruchtbare bloemen te klein zijn en daardoor niet genoeg aantrekkingskracht hebben op insecten om ze te kunnen komen bestuiven. Daarom heeft de plant een truc bedacht: als je er een paar grotere bloemen omheen maakt die duidelijk zichtbaar zijn, kan je hiermee tóch insecten binnenlokken. Die springen dan al snel over van de steriele op de vruchtbare bloemen als ze eenmaal in de buurt zijn. Succes verzekerd!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN