Natuurjournaal 9 juni 2021
Nature TodayIn de winter strijken er altijd duizenden brandganzen neer in Nederland om hier te overwinteren. In het voorjaar zijn de meeste brandganzen vertrokken naar hun broedgebied in het arctische gebied. Toch blijft er elk jaar ook een groot aantal brandganzen in Nederland broeden. De arctische brandganzen beginnen nu pas met broeden. De sneeuw moet eerst wegsmelten en bovendien is er nu bijna 24 uur daglicht, zodat de ganzen hun jongen goed kunnen beschermen. Nederlandse brandganzen hoeven daar niet op te wachten. Zij beginnen eerder met broeden. De brandganzen die je nu in Nederland ziet hebben vaak al best grote kuikens.
De gele helmbloem is een soort die zich thuis voelt in de stad. Met name in steden in het zuiden en westen van Nederland kun je deze soort vinden. Gele helmbloem bloeit nu, met opvallende gele bloemen. Je treft hem aan op of in muren, vooral muren die in de schaduw staan. Kademuren van rivieren zijn een goede plek om deze plant te vinden. Mieren kennen deze soort ook. Ze verslepen de zaden en helpen zo de plant zich verder uit te breiden.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga