Turdus iliacus. Koperwiek

Natuurjournaal 2 november 2020

Nature Today
2-NOV-2020 - Koperwieken en brilduikers arriveren in Nederland.

Net als de eerder genoemde kramsvogel komt ook de koperwiek in oktober in grote groepen naar Nederland. Nederland vormt de noordgrens van zijn overwinteringsgebied en de koperwiek zal dus de hele winter te zien blijven, maar wie de echt grote groepen wil spotten, moet nu naar buiten gaan. Koperwieken zijn vaak samen te vinden met kramsvogels in fruitteeltgebieden, waar ze genieten van gevallen fruit. Ook langs de kust zijn grote groepen koperwieken te zien. Een koperwiek is ongeveer zo groot als een zanglijster en is te herkennen aan zijn koperrode oksels en witte oogstreep en mondstreep.

Brilduiker

De brilduiker is een eend die zijn naam dankt aan de witte vlek die het mannetje tussen oog en snavel heeft, de zogenaamde 'bril'. Er broedt een heel klein aantal in Nederland, maar vanaf nu neemt het aantal in Nederland overwinterende brilduikers weer toe. Ze zoeken naar waterdiertjes door onder water stenen om te keren en zijn daarom gebonden aan water dat niet meer dan tien meter diep is. Je kunt brilduikers in Nederland vinden op open wateren, zoals de randmeren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga