Ontdek met de Nature Today app de natuur in Nederland deze zomer
Nature TodayMensen die de natuur om zich heen bewust opmerken zijn veel meer geneigd iets voor de natuur te doen, vinden hun leven zinvoller en zijn gelukkiger en gezonder. Dat blijkt uit een onderzoek van de National Trust in Engeland. Deze resultaten ondersteunen mooi de visie van Nature Today: door het publiek en specifieke doelgroepen continu en actief te informeren over actuele ontwikkelingen in de natuur wordt de verbondenheid met, kennis over en waardering voor de natuur versterkt en is men meer gemotiveerd om actief bij te dragen aan monitoring, beheer en behoud van natuur.
Dat informeren doen we vanuit Nature Today al sinds 2008 met de duizenden natuurberichten over actuele ontwikkelingen in de natuur, geschreven door topbiologen werkzaam bij meer dan dertig organisaties. Sinds dit voorjaar hebben we het informeren over de natuur opgeschaald met de lancering van de (web)app van Nature Today (Appstores: Apple en Google Play, Webapp: NatureToday.nl). Overal waar je bent zijn namelijk dieren en planten. Zichtbaar en onzichtbaar. Bekende soorten, maar vooral onbekende soorten. De merel, houtduif en koolmees zullen veel mensen nog wel herkennen. Maar hoe zit het met de rietgors, de kneu, het slangenkruid, het vlasbekje, de blauwe breedscheenjuffer, het hooibeestje en de vele honderden andere soorten om ons heen? Die worden door de overgrote meerderheid van de mensen niet gezien of in ieder geval niet herkend. Is dat erg? Nee hoor, het is prima leven zonder die kennis en genieten van de natuur kan ook zonder dat je de individuele soorten (her)kent. Maar als we de onderzoeken mogen geloven, kunnen we met zijn allen veel gelukkiger en gezonder worden als we al die rijkdom in de natuur wel meer bewust gaan opmerken. En de natuur profiteert daar ook van. Interessante extra redenen dus om Nature Today als je persoonlijke natuurgids te gebruiken en de ontwikkelingen in de natuur om je heen te ontdekken.
Elke dag samenvatting van tienduizenden natuurwaarnemingen
Zelf geniet ik natuurlijk ook elke dag van de app. Ik vind het interessant om elke dag even te kijken welke dier- en plantensoorten de afgelopen week zijn ingevoerd in de Nationale Databank Flora en Fauna via sites als Waarneming.nl. De soortenlijsten in ‘Vandaag te zien’, gesorteerd op het aantal waarnemingen in de afgelopen week, geven een mooi inzicht in wat er nu in Nederland te zien is. Als je de lijsten regelmatig bekijkt, ga je veranderingen in de tijd zien en steeds meer soorten herkennen. Regelmatig klik ik op een soort om te zien in welke levensfase hij zit en hoe je hem herkent. Het grote aantal soorten duizelt me ook wel eens. Al die tientallen libellensoorten, vogelsoorten en honderden plantensoorten. Nog zo veel te leren... Maar door elke dag de lijsten even door te lopen, krijgen ook de onbekende soorten letterlijk een naam en een gezicht. Elke dag is er ook weer de verwondering over het feit dat dagelijks tienduizenden natuurwaarnemingen worden doorgegeven van honderden soorten.
Van nieuwsgierigheid naar allemaal kleine natuurmomentjes
Met een abonnement (jaarabonnement voor 24 Euro met eerst een maand gratis proberen) kun je zien welke dier- en plantensoorten momenteel in je directe omgeving te zien zijn. Ook deze locatiegebonden soortenlijsten zijn gebaseerd op natuurwaarnemingen door vrijwilligers. Als een soort in de afgelopen vijf jaar in ‘jouw’ vierkante kilometer is doorgegeven en als hij nu te zien is, komt hij in de lijst te staan. De volgorde wordt onder andere bepaald door het aantal waarnemingen en is een soort trefkans. Staat een soort niet in de lijst? Geef hem dan door via sites als Waarneming.nl of Telmee.nl. Dan wordt elke dag het overzicht completer.
Met de lijsten letterlijk in de hand/telefoon ben ik anders naar mijn omgeving gaan kijken. Ik merk dat ik ook steeds nieuwsgieriger word naar wat er om me heen voorkomt als ik bijvoorbeeld aan het fietsen ben, bij een winkel aankom of als ik bij het schoolplein sta te wachten op mijn dochters. Tijdens het fietsen stop ik vaker om even het lokale overzicht te bekijken. Het zijn iedere keer dat ik kijk toch weer van die kleine natuurmomentjes. Ben je ook nieuwsgierig naar de locatiegebonden informatie, log dan in met je Nature Today-account in de (web)app, je krijgt dan een maand volledige toegang cadeau. Dan heb je ruim de tijd om te ontdekken of het je de 2 euro per maand waard is om overal te zien wat je in de natuur kunt zien.
Dagelijks een natuurjournaal
Tegelijk met de start van Nature Today Go zijn we gestart met het schrijven en publiceren van een dagelijkse natuurjournaal. Het was een experiment en het is een behoorlijke tijdsinspanning om elke dag een natuurjournaal te schrijven maar het blijkt een groot succes. Elke dag even lezen wat er nu in de natuur gaande is spreekt veel mensen aan. Alle data die in Nature Today bij elkaar komt biedt elke dag weer genoeg inspiratie voor een nieuw natuurjournaal.
Steeds meer natuurberichten
In de app zijn natuurlijk ook de natuurberichten te lezen. De continue en steeds groter wordende stroom aan natuurberichten van steeds meer betrokken organisaties vergroten op hun eigen manier weer de natuurkennis en het natuurbewustzijn bij inmiddels honderdduizenden mensen. De berichten maken duidelijk wat voor een kennis we al hebben en welke positieve en negatieve ontwikkelingen er allemaal gaande zijn in de natuur. Er wordt op veel plekken hard gewerkt om de natuur te versterken. Afgelopen twaalf maanden zijn er zo’n duizend natuurberichten gepubliceerd op Nature Today. Het waren er nog nooit zo veel! We zijn blij met de vele positieve reacties en worden ook iedere keer weer extra gemotiveerd als we horen dat mensen zo genieten van de berichten.
Natuuractiviteiten
We hebben Nature Today Go gelanceerd op het moment dat we met zijn allen in lockdown gingen vanwege corona. Een interessant onderdeel van de app, een overzicht van de natuuractiviteiten in Nederland en bij je in de buurt, kwam daarmee helemaal stil te liggen. Geleidelijk aan wordt er weer meer mogelijk en meer georganiseerd. Ontdek de cursussen (bijvoorbeeld jaaropleiding eetbare wilde planten), doe-activiteiten (bijvoorbeeld picknick aan de Zuid-Hollandse kust), jongerenactiviteiten (bijvoorbeeld JNM zomerkamp Drentsche Aa), lezingen (bijvoorbeeld van de beroemde hommelprofessor Dave Goulson) en vrijwilligersactiviteiten (bijvoorbeeld Strandexcursie Neeltje Jans) in de app. Met een abonnement kun je voor elke locatie de activiteiten zien die op maximaal 30 kilometer afstand georganiseerd worden.
Heb je als organisatie natuuractiviteiten die je graag in het activiteitenoverzicht van Nature Today Go wilt plaatsen? Neem dan met ons contact op, je kunt ze gratis plaatsen.
Stel je eigen Teken-Alert in
De toevoeging eind juni van de Teken-Alert aan Nature Today Go met een dagelijkse tekenverwachting voor vandaag en morgen trok enorm veel aandacht. Het geeft aan dat er veel behoefte is aan dit soort natuurgerelateerde gezondheidsinformatie. Uit de vele meldingen van tekenbeten en gevallen van ziekte van Lyme op Tekenradar.nl wordt ook de noodzaak voor het serieus nemen van teken duidelijk. We hopen dat de tekenverwachting, en vooral ook de automatische tekenchecknotificatie helpt om met teken om te gaan. Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen; ik merk zelf hoe fijn het is om even om half acht ’s avonds herinnerd te worden een tekencheck te doen. Het is een moment om even te bedenken of ik, of mijn kinderen, die dag in het groen ben/zijn geweest.
Help ook Nature Today nog interessanter te maken
Het ontwikkelen van de Nature Today app is een enorme klus geweest maar we zijn trots op wat er staat. We hebben nog volop plannen om de rijkdom aan locatiegebonden natuurinformatie verder uit te breiden en nog informatiever te maken. Om die plannen mogelijk te maken kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. Je kunt ons op de volgende manieren helpen:
- Installeer de app als je dat niet al gedaan hebt (Appstores: Apple en Google Play);
- Plaats een positieve waardering in de app store. Hoe meer en beter de waardering, hoe interessanter hij wordt en wij vinden het uiteraard ook leuk om te lezen als de app gewaardeerd wordt;
- Deel het bestaan van de app via sociale media en wijs familie en vrienden op het bestaan van de app. Gun ze ook de toegang tot de rijkdom aan natuurinformatie. Heel veel natuurliefhebbers weten nog niet dat Nature Today bestaat.
- Neem een abonnement. Voor maar 24 euro per jaar krijg je toegang tot alle locatiegebonden natuurinformatie in de app. Met de inkomsten kunnen wij de app en de onderliggende informatiestromen draaiende houden, de natuurjournaals blijven schrijven en de app verder uitbreiden en nog rijker en completer maken. Na inloggen op de site met je Nature Today-account krijg je een maand gratis toegang cadeau. Stel hier je gratis Nature Today account in.
Tekst: Arnold van Vliet, Coördinator Nature Today
Foto’s: Nature Today