Mondiaal bosseninitiatief voor inzicht in wereldbossen
Wageningen University & ResearchDit initiatief is spontaan begonnen toen Tom Crowther voor de ‘Billion tree campaign’ gevraagd werd: hoeveel bomen staan er eigenlijk op de wereld? Voor dat werk verzamelde hij de eerste set van data en dat resulteerde in de ‘Three Trillion Trees’-publicatie, die ook in Nederland veel aandacht kreeg in de media.
Gert-jan Nabuurs: “Voor dat eerste werk werden wij gevraagd naar onze Europese datasets die we al langer in beheer hadden”. Later resulteerde dit in een vervolginitiatief door Jingjing Liang en daarmee werd het GFBI geboren.
Gert-Jan: “Het mooie is dat dit een erg bottom-up initiatief is dat onafhankelijk is en vooral gericht op wetenschap”. Het probleem bij andere compilaties van bossen over de wereld is dat die gedaan worden door landen die rapporteren aan de FAO. Daarmee zijn die rapportages al meteen erg grootschalig (één getal per land) en erg politiek. GFBI is vrij van politiek en door de grote mate van detail van daadwerkelijke metingen in het bos biedt deze database heel veel potentieel. Dit is uniek.
De GFBI-database zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor allerlei studies op het gebied van biodiversiteit, maar ook schattingen van biomassa en CO2-vastlegging onder het Parijs-akkoord. Ook voor de bosbouw en voor duurzaam bosbeheer kan het GFBI van groot belang worden. In Peking worden de eerste projecten besproken, evenals het bestuur en beheer van de databases.
Het GFBI wordt aangestuurd door:
- Jingjing Liang, West Virginia University & Beijing Forestry University
- Tom Crowther, ETH Zurich
- Gert-Jan Nabuurs, Wageningen University & Research
- Peter Reich, University of Minnesota
Meer informatie
Tekst: Gert-Jan Nabuurs, Wageningen University & Research
Foto’s: Vincent van Zeijst, CC BY 3.0 (leadfoto: bos in de Eifel, Duitsland); Donar Reiskoffer, CC BY-SA 3.0