Exotische eekhoorns moeten gevangen worden
ZoogdierverenigingPersbericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging VZZ op donderdag 5 juni 2008
De Zoogdiervereniging VZZ waarschuwt dat het uitzetten van uitheemse eekhoorns schadelijk kan zijn en vraagt de overheid om er stevig tegen op te treden. De in Amersfoort uitgezette beesten moeten wat de Zoogdiervereniging betreft zo snel mogelijk gevangen worden en de schade van deze vorm van natuurcriminaliteit moet op de veroorzaker verhaald worden.
De Zoogdiervereniging reageert hiermee op de reclamestunt van een Amersfoortse ondernemer die dit weekend illegaal Japanse eekhoorns (Sciurus lis) heeft uitgezet in de nieuwbouwwijk Vathorst. Het uizetten van exotische dieren is in Nederland verboden.
Er zijn meerdere reden waarom de Zoogdiervereniging niet blij is met deze actie en een dringend beroep doet op de overheid om voortvarend op te treden. Belangrijkste reden is dat onze inheemse rode eekhoorn de dupe kan worden van het onbesuisd uitzetten van exoten. Als de Japanse eekhoorn of andere exotische eekhoorns voet aan de grond krijgen in Nederland, vormen ze een geduchte concurrent voor de inheemse rode eekhoorn. Ze eten hetzelfde voedsel en zijn dus directe concurrenten. Daarbij heerst er onder de inheemse rode eekhoorn een pokkenvirus, waarvoor veel uitheemse eekhoorns immuun zijn. Maar zij kunnen wel drager zijn en het virus zo verspreiden onder de inheemse eekhoorns.
Een goed voorbeeld van deze concurrentieslag is het uitzetten van de grijze eekhoorn in Engeland, in het begin van de twintigste eeuw. Dat dier verspreidde zich in hoog tempo door het hele land, waarbij de rode eekhoorn werd teruggedrongen tot kleine, geïsoleerde gebieden.
De Japanse eekhoorn brengt in het oorspronkelijke verspreidingsgebied bovendien ook schade toe aan bomen, met name fruitbomen. Ook dat is een ongewenst effect. En ten slotte is uitzetting voor de dieren zelf waarschijnlijk geen pretje. Dieren uit gevangenschap zijn gewend aan een kooi en een bakje voer, hebben moeite om hun eigen kostje bijeen te scharrelen en weten niet hoe om te gaan met katten, honden en het verkeer.
Deskundige Jasja Dekker van de Zoogdiervereniging VZZ: ‘Wij begrijpen natuurlijk heel goed dat mensen graag eekhoorntjes zien. Het zijn ook prachtige beestjes maar als we er meer van willen hebben dan is het beter te investeren in een gezonde groene omgeving. Daar krijgt de inheemse rode eekhoorn weer alle kans.’
De Japanse eekhoorn is niet de eerste exotische eekhoorn die in Nederland in het wild terecht komt: zo werden bij de Zoogdiervereniging in de afgelopen 5 jaar al 8 soorten uitheemse eekhoorns gemeld, waaronder de Siberische grondeekhoorns en uit Costa Rica afkomstige veelkleurige eekhoorn.
Bij ontsnapping of illegale uitzetting dienen exotische eekhoorns weer gevangen te worden. De kans op succesvol vangen is in het begin het grootst, dan zijn ze nog het minst verwilderd. De Zoogdiervereniging wil graag van mensen die vreemde eekhoorns signaleren weten waar en wanneer dat is. Zo brengt zij in kaart hoe snel de verspreiding van deze exoten gaat. Stuur een mail naar waarneming@vzz.nl of vul het formulier in op www.telmee.nl.
In Nederland zijn in het wild naast diverse soorten vreemde eekhoorns ook al wasbeertjes en zelfs een stinkdier waargenomen. Het onderzoek van de Zoogdiervereniging naar exotische zoogdieren gebeurt deels in opdracht van de Commissie Invasieve Exoten i.o. Deze adviseert de minister van Landbouw en Natuur (LNV) over de problematiek van de exoten.
Tekst: Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Simon Booth