Blauw bos
FLORONBericht uitgegeven op zaterdag 19 april door FLORON
In april veranderen de doorgaans grijze bollenvelden in een waar kleurenpallet. Ook de wilde hyacinten komen nu in bloei en leggen een toverachtige blauwe zweem over de bodem van sommige landgoedbossen.
Gekweekte hyacinten zijn er in verschillende kleuren. Ga nu maar eens naar de bollenstreek. Het geel van de narcisvelden maakt daar langzamerhand plaats voor steeds meer blauw, roze en wit van de hyacinten. Als straks ook de tulpen massaal in bloei komen wordt het nog veelkleuriger.
De wilde hyacint kwam oorspronkelijk waarschijnlijk niet in ons land voor. Toch wordt de soort nu wel tot onze wilde flora gerekend. De soort houdt - net als andere stinzenplanten - al zeker sinds de 18e eeuw stand op veel plaatsen waar ze aanvankelijk is aangeplant. Van daaruit is ze ook in de omgeving verwilderd. We treffen de wilde hyacinten aan op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen. Ze worden daarom ook wel boshyacinten genoemd. De belangrijkste concentraties zijn te vinden langs de binnenduinrand en op landgoederen. Nog indrukwekkender is het voorkomen in Engeland waar deze befaamde ‘Bluebells’ loofbossen voor korte tijd in blauwe zeeën veranderen.
Hyacinthen zijn bolgewassen. Uitbreiding kan zowel plaatsvinden door zaad als door het afsplitsen van nieuwe bollen. Voor massale bloei is desondanks enig geduld nodig, want nieuwe planten komen pas na enkele jaren in bloei.
Tekst en foto’s: Wout van der Slikke, FLORON