Barmsijzen overspoelen het land
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op zaterdag 22 november 2008
De laatste dagen druppelen er steeds meer berichten binnen over het grote aantal barmsijzen dat ons land overspoelt. Overal worden kleinere, maar zeker ook grotere groepen barmsijzen gezien. Die groepen gaan soms dik over de 100 exemplaren heen. Er lijkt sprake van een influx die wellicht wat later is dan normaal.
Barmsijzen zijn er in twee maten: de kleine en de grote barmsijs. Dat naamsverschil impliceert dat er ook echt een grootteverschil is, maar dat valt heel erg mee (of tegen, zo u wilt). Eigenlijk zijn voor een ongeoefende vogelaar de soorten niet uit elkaar te houden en verschijnen er op de waarnemingensites dan ook vaak de melding barmsijs spec. omdat men het niet precies weet. Ook op geluid is het bijzonder lastig om beide soorten uit elkaar te houden. Wat beide soorten in elk geval hebben is en klein rood petje en een (vuil)wit gestreept patroon op de bovenvleugels. Het hele lichaam is verder vuilwit met kleine zwarte vlekjes.
De barmsijzen die nu massaal het land overspoelen zijn afkomstig uit het noorden van Europa. Het gros daarvan zijn grote barmsijzen. Normaal gesproken tekent een heuse barmsijzeninflux zich al eind oktober af. Nu dus pas later in november. Wat daar de oorzaak van is, is nog niet geheel duidelijk. Gaat u zelf op pad de komende dagen dan kan het maar zo zijn dat u een groepje barmsijzen tegen het lijf loopt. U heeft de beste kansen in berken en elzen, want op de zaden daarvan zijn ze verzot.
Tekst : Harvey van Diek, SOVON
Foto : Andreas Klein, Wikipedia, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 Germany License