Doornappel

Natuurjournaal 10 juli 2023

Nature Today
10-JUL-2023 - Bruine glazenmaker vliegt vanaf nu en doornappel in bloei.

In de familie van de glazenmakers – grote, groen-blauwe libellen met doorschijnende ‘glazen’ vleugels – is de bruine glazenmaker een beetje een buitenbeentje. Deze libel is helemaal bruin, zelfs de vleugels hebben een sepia tint. Het zijn echte zomervakantielibellen, die vooral van half juli tot half augustus vliegen. Ze zijn algemeen in een groot deel van het land, met uitzondering van de zeekleigebieden. De grote libellen zijn vaak tot laat in de avond actief. Op rustige, beschutte plaatsen jagen ze in hun eentje op vlinders en andere libellen. Voortplanten doen ze natuurlijk bij het water. Daar moet veel begroeiing zijn, en het landschap eromheen moet niet te bebost zijn, maar ook niet te eentonig.

De bruine glazenmaker heeft ook bruin getinte vleugels (Bron: Rudmer Zwerver)

Waar de bruine glazenmaker dus best kieskeurig is, neemt de doornappel het niet zo nauw met haar standplaats. Op omgewoelde zandige plekjes kan de eenjarige zomerbloeier snel haar plaatsje veroveren. Ze houdt van omgewoelde grond en groeit vaak in moestuinen, braakliggende grond en zandhopen. Daar groeit ze snel tot een glimmend groene plant van een meter hoog. Nu bloeit ze met grote, witte trompetvormige bloemen, zoals te zien op de foto bovenaan. Een exotisch gezicht! Eigenlijk komt de doornappel uit Noord-Amerika, maar is hier sinds de achttiende eeuw succesvol ingeburgerd. Na de bloei maakt ze stekelige vruchten, net kastanjes. Deze doornappels moet je echter niet eten, ze zijn – net als de rest van de plant – zeer giftig.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga