Natuurjournaal 31 augustus 2022
Nature Today's Nachts vliegen de Scandinavische draaihalzen naar het zuiden, en ze komen nu ook door Nederland. Overdag rusten ze hier uit. Als je er eentje ziet zitten, zou je niet direct zeggen dat het een specht is. Áls je hem al ziet zitten, want draaihalzen hebben meer weg van een dode tak dan van een vogel. Ze zitten meestal op de grond, en zijn alleen veel in bomen te vinden in de broedtijd. Ze kunnen hun hals in allerlei vreemde kronkels draaien, waardoor ze er nog aparter uitzien. Het is een zeldzame doortrekker, en dus ook nog goed verstopt. Toch kan je ze in het hele land tegen het lijf lopen.
Vader en moeder waterhoen hebben hard gewerkt en plukken daar nu de vruchten van: hun jongen zijn uitgevlogen. De komende tijd voeren de ouders de volwassen jongen nog wel. Waterhoenen broeden van maart tot augustus, en hebben twee tot drie nesten per jaar. Als je nu jongvolwassen waterhoenen bij hun ouders ziet, kan het dus alweer de derde leg van dit jaar zijn!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Luc Hoogenstein; Saxifraga