Wolven niet te stoppen
ZoogdierverenigingBericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]
Wolven zijn niet te stoppen. Ze zullen Nederland vroeg of laat bereiken, zo stellen Roeland Vermeulen, Leo Linnartz & Anja Oude Tijdhof in het nieuwste nummer van Zoogdier. Ze wijzen daarbij op de omzwervingen van een aantal Europese wolven en de groei in de populatie. Zo legde de gezenderde Duitse wolf Allan 1500 kilometer af. Als hij niet naar het oosten maar naar het westen was getrokken had hij Nederland ruimschoots gehaald.
Het gaat goed met de wolven in Europa. Onder andere in Zweden, Polen, Duitsland, Spanje en Italië zijn groeiende populaties. Wanneer wolven twee jaar oud zijn, worden ze volwassen en verlaten de roedel. Ze zwerven dan letterlijk alle kanten uit op zoek naar een nieuwe leefplek.
Om meer te weten te komen over de verplaatsingen bij jonge wolven, werden begin 2009 drie Duitse dieren (Karl, Rolf en Allan) gevangen en van een gps-halsbandzender voorzien. Karl maakte als eerste een uitstapje van zo’n 150 kilometer. Rolf was een volwassen wolf die reeds een eigen roedel en territorium in bezit had. Voor hem was er geen noodzaak om te gaan zwerven.
Maar Allan maakte een hoogst opmerkelijke reis. In een periode van slechts enkele maanden legde hij een reis af van ruim 1500 kilometer. Vanuit Lausitz dwars door het Poolse platteland. Grote rivieren en drukke snelwegen werden moeiteloos gepasseerd. Uiteindelijk wist hij helemaal tot Wit-Rusland te komen en passeerde hij één van de meeste gesloten grenzen van Europa meerdere malen. Hier hield zijn zender er uiteindelijk mee op.
Was hij niet naar het oosten maar naar het westen gekomen dan had hij Nederland ruimschoots gehaald.
Behalve dat Nederland binnen het bereik van de wolf ligt, zijn er bij ons ook voldoende leefplekken. Nederland heeft met zo’n 70.000 reeën ruim voldoende voedsel. Het landschap in de Duitse wolvenregio’s is bovendien erg vergelijkbaar met grote delen van Nederland, zoals Drenthe, Twente, de Achterhoek, Brabant of Limburg. Hiermee reikt het potentiële leefgebied van wolven in Nederland veel verder dan alleen de Veluwe of de Oostvaardersplassen.
Dat betekent dat ook Nederland zich moet voorbereiden op de terugkeer van de wolf. Je hierover beklagen of je kop in het zand steken heeft geen enkele zin. Dat weerhoudt zwervende wolven er niet van onze landsgrens vroeg of laat over te steken. De wolf is bovendien een internationaal beschermde diersoort, en wanneer hij zijn eerste poot over onze landsgrens zet, zijn we ook hier verplicht hem te beschermen. Dit door internationale verdragen als de Bern conventie en de Habitat Richtlijn.
Zie ook www.wolveninnederland.nl.
Het artikel ‘Wolven niet te stoppen’ uit Zoogdier is als PDF te downloaden via deze link.
Tekst: Zoogdiervereniging
Foto's: wolf: Anja Oude Tijdhof; kaart en voorkant blad Zoogdier: Zoogdiervereniging