Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 58 van 73 - 721 Resultaten

De eikenprocessierupsen hebben zich op verschillende plaatsen in hun nesten teruggetrokken om zich te verpoppen. Dit betekent dat ze niet meer in processie door de bomen zullen lopen op zoek naar bladeren en de bomen zich van de..
Nederland is weer een nieuw invasief plaaginsect rijker: de snuitkever Otiorhynchus meridionalis. Deze uit het Middellandse Zeegebied afkomstige kever werd gevonden in de binnentuin van een appartementencomplex in Maastricht, waar..

De afgelopen dagen zijn voor het eerst eikenprocessierupsnesten aangetroffen in vier gemeenten in Drenthe: Meppel, Hoogeveen, Uffelte en Havelte. Hiermee breidt de rups zich weer verder naar het noorden uit. De gevonden locaties..

De gewone dopheide begint te bloeien. Dopheide bloeit vooral in de eerste helft van de zomer. Tegen de tijd dat de struikheide in augustus flink in bloei staat, is dopheide over het hoogtepunt van de bloei heen, al zijn tot ver in..

Dit weekend zijn de eerste Hollandse kersen te verkrijgen. Dit is ongeveer twee weken vroeger dan het gemiddelde van de laatste jaren. De op een na warmste lente ooit (alleen 2007 was nog warmer) hebben voor een snelle..

Tot en met 31 mei werden er dit jaar 368 tekenbeten doorgegeven aan de Natuurkalender; de meesten in april en mei. Dit is iets minder dan voorgaande jaren; wellicht doordat het het afgelopen voorjaar gemiddeld iets droger was dan..

Het graspollenhoofdseizoen is begonnen. Allergieradar.nl voorspelde twee weken geleden al dat een groot deel van de grassen rond 24 mei zou gaan bloeien. En inderdaad stromen sindsdien de meldingen van hooikoortsklachten binnen..

Berichtten we u op 25 april nog dat kolgans Marco, een van de drie kolganzen die we al geruime tijd volgen, het rustiger aan deed – een dag later werd hij neergeschoten in de nabijheid van Moskou. ..

Vandaag, 22 mei, is het Wereldbiodiversiteitsdag. Over de hele wereld staan planten, dieren en leefgebieden volop in de belangstelling. In Nederland worden op deze dag een aantal opvallende nieuwelingen in de Nederlandse natuur..

Op diverse plaatsen in het land hebben de eikenprocessierupsen zich voor de derde keer verveld en bereiken daarmee hun vierde larvale stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende microscopisch kleine brandharen ontwikkelen en..