Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 44 van 72 - 717 Resultaten
Als u op een mooie zomerse dag langs de kust scharrelt en wat tussen stenen zoekt heeft u een grote kans om een strandkrab tegen te komen. Ook op het wad is de strandkrab een algemene soort, al zijn ze daar lastiger te vinden..
Het is winter. Nederland is bedekt onder een witte sneeuwdeken. De natuur is in winterrust. Toch is de ene winter de andere niet. Niet elke winter is het even koud en ligt er evenveel en even lang sneeuw. Niet elke winter is de..
Dit jaar kan een nieuwe steekmug toegevoegd worden aan de Nederlandse fauna: het tweelingzusje van de huissteekmug met de officiële naam Culex pipiens biotype molestus. Niet te onderscheiden van de huissteekmug, maar toch met een..
De kans is groot dat hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen een hooikoortsvrije afsluiting van 2010 gaan meemaken. Door de vrij koude november gevolgd door een tot nu toe zeer koude december en de verwachtingen voor..
In deze tijd van het jaar komen mensen nog wel eens grote larven, engerlingen, en kevers tegen in hun tuin. De tuin moet worden bemest met compost of de grond bedekt met houtsnippers. Tijdens het graven in de composthoop komen ze..
Begin augustus werden we opgeschrikt door de melding dat drie exotische muggensoorten hun intrede in Nederland hadden gedaan. Hiervoor was veel aandacht, mede omdat deze muggen ziektes zouden kunnen overdragen. Maar wat is er..
Wie de laatste dagen uit het raam kijkt, ziet waarschijnlijk vooral sneeuw. Dit geldt ook voor rode bosmieren die hun kopjes buiten het nest steken. Rode bosmieren bouwen op en in de bosbodem soms flinke nesten waarin de..
Het gure weer van deze week vormt een goed begin van de koude periode die veel planten nodig hebben om in het voorjaar goed op gang te komen. Eén weekje is echter niet genoeg. En dat is maar goed ook, anders zouden vroege..
Het KNMI spreekt van een vroege winter en ook de natuur bereidt zich voor op het koudste seizoen van het jaar. Zelfs de bomen die hun bladeren het langst houden, zoals de zomereik, zijn nu bijna allemaal kaal. Afgelopen jaren..
Ondanks het winterse karakter in de natuur blijft het nog steeds oppassen voor tekenbeten. Ze worden momenteel vooral in bossen opgelopen maar ook in de tuin. Het blijft dus belangrijk om het lichaam te controleren op tekenbeten..