Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 27 van 72 - 717 Resultaten

Bloei vossenstaart gras detail

Hoewel iedereen naar de zon verlangt, is de koude meimaand gunstig voor mensen met een graspollenallergie. Door het koude voorjaar en het wisselvallige weer heeft het LUMC tot nu toe 94 procent minder graspollen geteld dan normaal..


Lees verder 26 mei 2013   11 jaar oud
Tweestijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De ontwikkeling van planten ligt door het koude voorjaar twee weken achter op de voorgaande jaren maar verschilt niets met de gemiddelde bloei vijftig jaar geleden...


Lees verder 19 mei 2013   11 jaar oud
The Mauna Loa Observatory is located two miles north of the summit, at 11,135 ft elevation.
    It is run by the National Oceanic and Atmospheric Administration, and known for measuring carbon dioxide.

Beleggers zouden er van smullen. Een koers die al 54 jaar een aaneengesloten reeks van stijgingen laat zien. In 1959 lag de koers op 316. Elk jaar steeg de koers gemiddeld met 0,4 procent. Dat lijkt niet echt veel maar over de..


Lees verder 12 mei 2013   11 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Na een elzenpollenseizoen met langdurig serieuze klachten, volgen het berkenpollenseizoen en het graspollenseizoen elkaar naadloos op. Vanaf zondag 12 mei start het LUMC weer de dagelijkse hooikoortsverwachting voor mensen met een..


Lees verder 11 mei 2013   11 jaar oud
Sluipvlieg Carcelia iliaca die parasiteert op de eikenprocessierups

Voor het eerst is het uit de pop kruipen van sluipvliegen op film vastgelegd. De sluipvliegen zijn volledig afhankelijk van de eikenprocessierups en ontwikkelen zich achtereenvolgens in de rups en daarna in het nest van de..


Lees verder 5 mei 2013   11 jaar oud
Eikenprocessierups net uit ei

Rond 25 april zijn de eikenprocessierupsen op grote schaal uit hun eieren gekomen. De verwachting voor het uitkomen die we op 12 april deden is uitgekomen. De komende week komen de eiken volop in blad zodat er voldoende voor de..


Lees verder 28 april 2013   11 jaar oud
Honingbij

Wilgen zijn een belangrijke bron van stuifmeel en nectar voor bijen in het voorjaar. Dit jaar zijn de bijen laat actief geworden door de koude start van het jaar en ook de wilgen bloeiden laat. Het eerste wilgenstuifmeel werd..


Lees verder 24 april 2013   11 jaar oud
Teek op zoek naar gastheren

Het RIVM en Wageningen University starten vandaag, aan het begin van de “Week van de Teek”, een grootschalig onderzoek waarbij gekeken wordt of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. Van..


Lees verder 14 april 2013   11 jaar oud
Eikenprocessierupsen vanaf 10 maart 2013 buiten en ondanks kou, droogte en geen voedsel op 11 april nog steeds in leven.

De eerste eikenprocessierupsen zullen door het koude weer naar verwachting pas rond 25 april uit het ei kruipen, drie weken later dan vorig jaar. Daarmee valt het uitkomen gelijk met de verwachte start van de bladontplooiing van..


Lees verder 12 april 2013   11 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De afgelopen dagen is in de media veelvuldig gewaarschuwd voor een hooikoortsexplosie komende zondag. Door de verwachte warmte die dag zouden bomen massaal gaan uitlopen en zondag een 'pollenbom' veroorzaken. De natuur loopt..


Lees verder 11 april 2013   11 jaar oud