Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 51 van 73 - 721 Resultaten

Start bloei en bladontplooiing van de berk.

De Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht dat rond 2 april in het zuidwesten van het land de eerste berkenpollen in de lucht te vinden zullen zijn. Rond 28 april zal het berkenpollenseizoen voorbij zijn maar beginnen de..


Lees verder 30 maart 2010   15 jaar oud
Bosanemoon

Met de warme temperaturen van de afgelopen dagen gaat het opeens erg snel met de natuur. Forsythia en hondsdraf beginnen te bloeien, en er worden veel vlinders waargenomen. Basisscholieren onderzoeken de komende weken als..


Lees verder 28 maart 2010   15 jaar oud
Teek

Het percentage teken dat in 2009 besmet was met de Borrelia-bacterie is hoger dan in 2007 en 2008. Zowel in het voorjaar als in het najaar bleek achttien procent besmet te zijn. Deze teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken...


Lees verder 25 maart 2010   15 jaar oud
Foto Bosanemoon Arnold van Vliet

De lente is eindelijk begonnen. De komende weken zijn toptijden voor mensen die eerste waarnemingen in de natuur registreren. Maar wanneer moet je nu waar op letten? De Natuurkalender geeft dagelijks een nieuwe verwachting van..


Lees verder 21 maart 2010   15 jaar oud
speenkruid close up, wikipedia, Creative Commons Attribution 2.5 License

Afgelopen week beleefden we de eerste echte lentedagen van dit jaar. Bij De Natuurkalender steeg het aantal doorgegeven waarnemingen van eerste planten en dieren hierdoor direct. Wat betreft de planten leek vooral speenkruid..


Lees verder 21 maart 2010   15 jaar oud
Bosanemoon bloei, Foto Arnold van Vliet

De bosanemoon is nog maar nauwelijks gesignaleerd. En dat terwijl de piek van waarnemingen in 2007 en 2008 al in de eerste 10 dagen van maart lag. Waarschijnlijk is het nog steeds te koud voor ze. Maar zodra de temperatuur gaat..


Lees verder 12 maart 2010   15 jaar oud
De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

De kou houdt aan waardoor vrijwel alle teken nog in winterrust blijven. Toch is het zelfs onder deze omstandigheden nog mogelijk om een tekenbeet en daarmee de ziekte van Lyme op te lopen...


Lees verder 7 maart 2010   15 jaar oud
Klein hoefblad bloei, uitsnede

De eerste bloeiende exemplaren van klein hoefblad zijn gesignaleerd. Door de koude start van het jaar is dit ongeveer gelijk met het, eveneens koude, voorjaar van 2009 en een stuk later dan in het zachte voorjaar van 2008. Toen..


Lees verder 5 maart 2010   15 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

Voor het eerst is vastgesteld dat de beruchte hooikoortsplant ook in Nederland levensvatbaar zaad kan produceren. Hiermee is het zeer waarschijnlijk dat het grote aantal ambrosiaplanten op diverse plaatsen veroorzaakt is door..


Lees verder 28 februari 2010   15 jaar oud
emelten

Op grond van de weersomstandigheden in de afgelopen winter wordt op grote schaal overlast van emelten - de larven van langpootmuggen - verwacht in de akkerbouw, op sportvelden en op golfbanen. De emelten profiteerden van de grote..


Lees verder 26 februari 2010   15 jaar oud