Overlast voorkomen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de strijd met muggenoverlast aan te gaan.

Verwijder broedplaatsen

Vaak zal in eerste instantie gekeken moeten worden waar de bron van de overlast vandaan komt. Steekmuggen leggen hun eitjes op het water, dus de bron is vaak een plek waarin de uit het ei gekropen larfjes de perfecte omstandigheden vinden om snel te groeien en in grote getale uit te vliegen. Probleem is dat deze plek niet altijd even makkelijk te ontdekken valt. Soms gaat het om een niet afgedekte regenton onder het slaapkamerraam of een vijver waarin geen vissen zitten die de larfjes zouden kunnen opeten. In andere gevallen is de bron minder goed te herleiden en kan het bijvoorbeeld gaan om grotere sloten en plassen waarin de larven moeilijk te zien zijn.

Andere bekende plekken waarin muggen goed kunnen gedijen zijn met water gevulde emmers, verstopte dakgoten, ondergelopen kruipruimtes en rioolputten. Afhankelijk van het type water kunnen bestrijdingsmogelijkheden variëren van het weg laten lopen van water (zoals uit bijvoorbeeld een regenton), het goed afdekken van de bron zodat muggen geen kans meer hebben om uit te vliegen of het in beweging brengen van het water (bijvoorbeeld door een fontein in de vijver te plaatsen).

Regenton waarin muggenlarfjes kunnen opgroeien. Goed afdekken kan overlast voorkomen Regenton waarin muggenlarfjes kunnen opgroeien. Goed afdekken kan overlast voorkomen (Bron: Sander Koenraadt)

Horren en klamboe

Een goede manier om muggenoverlast te voorkomen is het gebruik van horren voor ramen en deuren. Muggen gebruiken geuren om hun gastheer te vinden, dus het aan- of uitschakelen van het licht heeft geen effect op het aantal muggen dat je binnenshuis kunt vinden. Omdat de meeste steekmuggen 's avonds en 's nachts actief zijn, is het slapen onder een klamboe een effectieve oplossing. Voor de langere zomeravonden helpt het als je kleding met lange mouwen en pijpen draagt.

Anti-muggenmiddel

Een muggenbeet kun je daarnaast voorkomen door jezelf met een anti-muggenmiddel in te smeren. Bij voorkeur bevat dit het middel DEET (N,N diethyl-m-toluamide) in een concentratie van 20-40%. Ook andere stoffen stoten hongerige muggen af, zoals lemon eucalyptus olie. De duur van de werking is sterk afhankelijk van je activiteit. Bij veel zweten, is het raadzaam om het vaker aan te brengen dan op de verpakking vermeld staat. Deze middelen zijn in diverse vormen, zoals sprays en sticks, bij drogist en apotheker verkrijgbaar.

Een klamboe biedt fysieke bescherming tegen muggenbeten Een klamboe biedt fysieke bescherming tegen muggenbeten (Bron: Wikipedia)

Overlast van een jeukende bult kan enorm vervelend zijn. Sommige mensen reageren extreem gevoelig en krijgen een flinke rode, gezwollen schijf op de huid, terwijl bij anderen het bultje tot een speldenknop beperkt is. Er zijn vele middeltjes op de markt die een verkoelend effect op de huid hebben en daarmee de jeuk verlichten. Een klein beetje azijn doet soms ook wonderen.