Kleine vos op bloeiende vlinderstruik

Kies voor minder exotisch en help de biodiversiteit in en buiten je tuin!

FLORON
16-APR-2024 - Het tuinseizoen is weer begonnen en het is niet gemakkelijk om alle kleurrijke verleidingen in het tuincentrum te weerstaan. Maar hoe kun je kiezen voor kleurrijke planten die niet alleen een verrijking zijn voor de biodiversiteit in je eigen tuin, maar ook geen risico vormen voor de natuur elders?

We halen heel veel planten als sierplant naar Nederland die hier niet oorspronkelijk voorkomen. We noemen dat exoten. Veel van onze insecten en andere dieren zijn niet aangepast aan het leven op of van deze planten en daarom zijn deze exoten niet goed voor de biodiversiteit in je tuin. Sommige van deze tuinplanten verwilderen vanuit tuinen en veroorzaken problemen in de natuur, zoals Reuzenberenklauw en Gele bieslelie. Omdat deze planten vaak geen natuurlijke vijanden hebben, kunnen ze ongestoord groeien en inheemse plantensoorten, die wel goed zijn voor de biodiversiteit, verdringen. Om problemen in de toekomst te beperken, moeten we beter opletten welke planten we naar Nederland halen. Als consument kunnen we daarin een grote rol spelen.

Schermafbeelding van de bovenkant van de website met de zoekfunctie voor tuinplanten

Tuin er niet in!

Floron heeft een handige hulp voor het kiezen van planten die beter zijn voor onze biodiversiteit. Via de website Tuinernietin.nl kun je voor heel veel exotische planten een alternatief opzoeken. Twijfel je in het tuincentrum of de Vlinderstruik die jij op het oog hebt wel zo’n verstandige keus is? Pak je telefoon en voer 'Vlinderstruik' in op Tuinernietin.nl. Zie hier, een potentieel invasieve exoot die ook nog veelvuldig wordt aangetroffen buiten tuinen op droge, stenige plaatsen en mogelijk in de toekomst in bijvoorbeeld onze duinen kan groeien. Oké, en dan? Scroll of swipe naar beneden, en je krijgt gelijkwaardige én inheemse alternatieven voorgeschoteld. In het geval van Vlinderstruik zijn dit Gelderse roos, Wilde marjolein en Wollige sneeuwbal. Dit zijn planten die ook nuttig zijn voor vlinders, maar daarnaast ook nog voor andere dieren. Wie weet heeft het tuincentrum van deze soorten ook mooie exemplaren. Daarnaast geeft de website meteen informatie over de eisen en kenmerken van het alternatief, zodat je meteen kunt beoordelen of de plant goed in je tuin kan groeien.

Gelderse roos is een inheems alternatief voor Vlinderstruik

Inspiratie

Weet je nog niet welke plant je graag wil of wil je in de tuin bijvoorbeeld planten die nuttig zijn voor bepaalde dieren, zoals vlinders, bijen of vogels, of met bepaalde eigenschappen, zoals wintergroen blad of mooie bessen? Klik dan op 'Zoeken' zonder een naam in te typen en vink vervolgens het vakje onder de zoekbalk aan voor de diersoort of eigenschap waarvoor je graag geschikte planten wilt. Er verschijnt direct een lijst met een selectie aan geschikte soorten. Dat kan inspiratie geven om je tuin te verrijken.

Duurzamer en natuurvriendelijker ondernemen

Tuincentra en plantenwinkels nemen geleidelijk meer verantwoordelijkheid voor duurzame producten. Sommige hebben speciale hoekjes voor inheemse soorten of proberen een deel van het assortiment biologisch geteeld te leveren. In de teelt van biologische tuinplanten wordt geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De Keuringsdienst van Waarde legt uit waarom biologisch geteelde (bijvriendelijke) tuinplanten zo belangrijk zijn.

Vogelbescherming ijvert niet voor niets voor inheemse biologische planten in de tuin, ook in de eigen (web)winkel. Door als consument meer te blijven vragen om duurzame alternatieven, kunnen we deze beweging verder stimuleren. Benieuwd naar andere duurzame telers en tuincentra? Kijk op Biotuinwijzer.nl en maak het verschil in jouw tuin.

Meer informatie

  • Tuinernietin.nl biedt extra informatie voor tuinliefhebbers met een groen hart, onder andere over hoe om te gaan met exoten in de tuin, over met planten meeliftende exotische dieren en keurmerken voor duurzamer gekweekte planten.

Tekst: Baudewijn Odé & Leonie Tijsma, FLORON
Beeld: John Breugelmans, Verspreidingsatlas (leadfoto: kleine vos op bloeiende Vlinderstruik); Tuinernietin.nl; Marijke Verhagen, Saxifraga