Tjoewiet, daar komt de kievit!
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 12 september 2008
Kijk goed om je heen en spits je oren: tjoewiet, tjoewiet. Grote groepen kieviten bevolken op dit moment ons land. In weilanden, langs de snelweg en misschien zelfs in het park. In september kom je ze overal tegen.
De kievit is zo’n typisch Hollandse vogel. De Nederlandse populatie is zelfs groter dan die in Frankrijk, België en Denemarken tezamen! Kieviten broeden in ons land, maar in september komen daar grote groepen bij die op trek zijn. Wil dus die echte Nederlandse vogel live zien? Dan moet je nu naar buiten gaan!
De kievit staat bekend om zijn vliegkunsten. In de lucht maakt hij spectaculaire, buitelende capriolen. Op de grond kan je hem herkennen aan de zwarte kop met kuif er op en groene of paarse metaalglans op zijn lijf. De kievit is daardoor niet snel te verwarren met een andere vogel. Nog zo’n opvallende eigenschap: bij gevaar veinst hij een gebroken vleugel om zo de naderende vos, hermelijn of wezel bij het nest weg te lokken.
Er broeden zo’n 200.000 a 300.000 paar kieviten in ons land en daarmee is de vogel nog vrij algemeen. Toch heeft de kievit, net als andere weidevogels last van de intensivering van de landbouw. Gelukkig past de kievit zich wat makkelijker aan en broeden ze nu niet alleen meer in weilanden, maar ook op de akkers.
In september zie je ze ook buiten de weilanden en akkervelden. Op de gekste plaatsen kan je ze nu in grote groepen tegenkomen. En waar ze heen gaan? Dat weten ze zelf nog niet. Ze trekken voor de vorst uit. Dus als de temperatuur in ons land een beetje aangenaam blijft, dan blijven ze nog even.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: BS Thurner Hof, GNU Free Documentation License