Natuurjournaal 20 februari 2022
Nature TodayHet weer is de afgelopen tijd zo onstuimig dat het wel herfst lijkt. De stormen Dudley en Eunice hielpen ook niet mee aan het lentegevoel. Maar wie naar buiten gaat, komt toch voorbodes van de lente tegen. De eerste krokussen zijn inmiddels boven de grond te zien! Deze vrolijke bloemen zijn een welkom gezicht na de grauwe winterperiode. De boerenkrokus komt sinds de negentiende eeuw voor in Nederland, en heeft smalle paarse of lila bloemen. Bonte krokus is een soort die veel wordt aangeplant, en is te herkennen aan zijn bredere bladeren. Gele krokussen, die je ook vaak ziet, zijn weer een andere soort die ook niet inheems zijn in Nederland. Maar of ze nu inheems zijn of aangeplant, krokussen zijn altijd weer een vrolijk gezicht!
De zeldzaamste hagedis van Nederland kan bij goed weer gezien worden. De zon laat het nog een beetje afweten, maar als hij toch tevoorschijn komt, kan je de muurhagedis zonnend waarnemen. Trouw aan zijn naam zit hij het liefst op rotsen of muren. Daarvoor moet je bij voorkeur wel in Maastricht zijn, want daar bevindt zich de grootste populatie muurhagedissen. Het zijn maar een paar honderd dieren, dus de muurhagedis is zeker zeldzaam te noemen. De soort komt hier en daar ook wel op andere plekken in het land voor, maar dat zijn vaak (illegaal) uitgezette dieren. In Nederland is de muurhagedis zeldzaam, maar in het buitenland gaat het gelukkig beter met de soort. Misschien heb je wel eens een muurhagedis gezien in bijvoorbeeld het Middellandse Zeegebied. Daar is meer zon en zonnebaden muurhagedissen volop op muurtjes.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Henk Baptist, Saxifraga