Een nazomer vol reptielen
Stichting RAVONUitzonderingen daargelaten worden bij onze soorten (zowel de eierleggende als de levendbarende soorten) de jongen in de maanden juli, augustus en september geboren. In uitzonderlijke gevallen kunnen er in jaren met een warm voorjaar in terreinen met een zeer gunstig microklimaat al in juni juvenielen aanwezig zijn. Dit jaar was dit het geval bij de muurhagedissen in Maastricht. De zomer, nazomer en de eerste helft van de herfst zijn dan ook leuke periodes om reptielen waar te nemen!
Subadult of juveniel
Een veelgestelde vraag bij waarnemers is wanneer een reptiel nu een juveniel of een subadult is. Dit is eigenlijk best eenvoudig. Vanaf de geboorte tot de eerste overwintering spreken we van een juveniel. Na de eerste overwintering spreken we van een subadult dier, hetgeen het blijft tot het dier volwassen is. In onze streken, afhankelijk van de soort en groeisnelheden, duurt dit 1 tot 3 jaar. Juvenielen zijn goed te herkennen aan hun formaat en in het geval van gladde slang, hazelworm, levendbarende hagedis en zandhagedis ook aan het uiterlijk. Vorig jaar is in onze nieuwsbrief Schubben en Slijm een uitgebreid artikel verschenen over de verschillen tussen juveniele- en subadulte reptielen (pdf; 3,2 MB) met een aantal zeer bruikbare vuistregels.
Reptielen tellen
Het tellen van reptielen is niet alleen leuk maar ook erg nuttig. Het Meetnet Reptielen is altijd op zoek naar enthousiaste monitoorders. Vanuit het meetnet worden de Nederlandse reptielen al 24 jaar gemonitord, een unicum in de wereld! Zodoende kan van elke soort jaarlijks de populatietrend bepaald worden, wat de bescherming van de soorten weer ten goede komt. Lijkt het je leuk om hier ook aan bij te dragen meld je dan aan!
Kijk voor meer informatie op www.ravon.nl
Tekst: Tariq Stark, RAVON
Foto’s: Tariq Stark (leadfoto: jonge levendbarende hagedis zonnend op een boomstam); Jelger Herder