Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 1 van 38 - 379 Resultaten

Aziatische hoornaar voor bijenkast

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die in 2017 ons land bereikte. De soort komt inmiddels wijdverspreid voor met name in de zuidelijke provincies en zal niet meer uitgeroeid kunnen worden. Gelukkig blijken de negatieve..


Lees verder 10 mei 2024   2 dgn oud
De gele fophommel (Sericomyia superbiens), een zweefvlieg uit de Rode Lijstcategorie Bedreigd.

Bijna de helft, 46 procent, van onze zweefvliegen is bedreigd of zelfs al verdwenen uit Nederland. Dit blijkt uit het Basisrapport voor de Rode Lijst Zweefvliegen 2023, die de minister voor Natuur en Stikstof onlangs aan de Tweede..


Lees verder 3 mei 2024   1 week oud
Timmerboktor mannetje (boven) en vrouwtje (onder) op een dennenstam.

De aanwezigheid van dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Door veranderend bosbeheer neemt de hoeveelheid dood hout in bossen na decennia van schaarste weer sterk toe. Hier reageren doodhoutkevers als de timmerboktor..


Lees verder 26 april 2024   2 wkn oud
Een vrouwtje van de gewone slijkvlieg zet eitjes af op de vegetatie.

Een opvallende verschijning in april in de buurt van water zijn tientallen slijkvliegen, ook bekend als elzenvliegen, die traag rondvliegen rond elzen, wilgen en andere struwelen. Er zijn drie soorten slijkvliegen vastgesteld in..


Lees verder 22 april 2024   2 wkn oud
De hommelbijvlieg heeft kenmerkend gekleurde beharing en is daarmee een van gemakkelijkst te herkennen bijvliegen.

Vanaf april zijn ze weer volop aanwezig in je tuin of op je balkon: de bijvliegen van het geslacht Eristalis. Door hun vaak geel-zwarte kleur en beharing kunnen deze zweefvliegen door zowel dieren als mensen verward worden met..


Lees verder 20 april 2024   3 wkn oud
De zwarsprietwimperzweefvlieg (Dasysyrphus pinastri) is een soort waarvan de larven leven van bladluizen.

Het aantal soorten zweefvliegen dat uit ons land verdwijnt, was de afgelopen dertig jaar veel hoger dan daarvoor. Er is een scherpe trendbreuk begin jaren 90, wat samenvalt met de grootschalige introductie van insecticiden als..


Lees verder 16 april 2024   3 wkn oud
De veldkrekel (Gryllus campestris)

De veldkrekel is verkozen tot 'Insect van het Jaar 2024'. Dit nieuws maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, vanochtend bekend tijdens een radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit..


Lees verder 14 april 2024   4 wkn oud
juchtleerkever

De juchtleerkever is een van de vijf beschermde keversoorten in Nederland. De kever leeft in dikke holle bomen en laat zich zeer zelden zien. Toch werd in 2020 per toeval een populatie herontdekt, na vermoedelijk 74 jaar onder de..


Lees verder 25 maart 2024   1 maand oud
Roy Kleukers

De insectengekte is weer uitgebroken! Vanaf vandaag vindt de derde editie van de Insect van het Jaar-verkiezing plaats. Ook dit jaar strijden vijf bijzondere inheemse insecten – elk bijgestaan door een BN'er – om de felbegeerde..


Lees verder 24 maart 2024   1 maand oud

Op zaterdag 6 april vindt de Landelijke Insectendag plaats in Boskoop. De dag is bedoeld voor iedereen die gefascineerd is door de diversiteit aan insecten en andere kleine beestjes. Er is een gevarieerd programma met diverse..


Lees verder 17 maart 2024   1 maand oud

Archief