Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 54 van 56 - 558 Resultaten

Winterakoniet

Een soort die elk jaar weer als een van de eerste zijn kop boven de grond steekt is winterakoniet. De felgele bloem met een kraag van stengelbladen is een fraaie verschijning. In deze tijd van het jaar volop te zien. In Nederland..


Lees verder 20 februari 2009   15 jaar oud
Toename Grote waternavel in de tijd

Grote waternavel komt uit Noord-Amerika en is als vijverplant geïntroduceerd in Nederland. Na eerste voorzichtige ontsnappingen in 1995 heeft deze concurrentiekrachtige plant zich in het buitenwater gevestigd. De ondoordringbare..


Lees verder 19 februari 2009   15 jaar oud
Darwinvinken. Foto: John Gould. Auteursrechten zijn verlopen omdat de fotograaf meer dan 70 jaar geleden is overleden.

Gisteren was het tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren. De grote man van de evolutieleer associëren we vooral met zijn reis met de Beagle en de ‘Darwinvinken’. Toch speelden ook planten een belangrijke rol in de..


Lees verder 13 februari 2009   15 jaar oud
Hakhout. Foto: www.hakhout.info

Een van de voordelen van het leven in gematigde streken is het leven met de vier seizoenen. Telkens wat om van te genieten, dan wel om naar uit te kijken. Genieten van een zomerse avond of uitkijken naar de kleurenpracht van de..


Lees verder 11 februari 2009   15 jaar oud
Speenkruid

Door het koude weer in januari zijn de frisgele speenkruid-bloemen nu nog nauwelijks te vinden. Niet zo gek, maar wel een flink verschil met vorig jaar. Toen hadden we een warme januarimaand en waren er begin februari al..


Lees verder 5 februari 2009   15 jaar oud
Boorvlieg Rhagoletis cerasi

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin, de grondlegger van de moderne evolutietheorie werd geboren. Dit jaar is ook een onderzoek gestart dat mogelijk kan laten zien dat evolutie ook heel dichtbij plaatsvindt, in de..


Lees verder 28 januari 2009   15 jaar oud
Hulst in de winter

Hulst is - als enige groenblijvende loofboom in Nederland - dé winterboom bij uitstek. Met zijn sierlijke stekelige altijdgroene bladen en fel rode vruchten siert hulst de bladloze bossen in de winter. Hulst neemt sterk toe, maar..


Lees verder 26 januari 2009   15 jaar oud
Maretak met bessen

Kramsvogel en maretak profiteren van elkaar. De vogel eet de bessen en zorgt voor de verspreiding van de plant...


Lees verder 23 januari 2009   15 jaar oud
Bijenorchis in bloei

Bijenorchis is de afgelopen 15 jaar in Nederland sterk aan het toenemen en wordt ook steeds noordelijker gevonden. Dit wordt aan de afgelopen warme winters geweten, want bijenorchis schijnt niet goed bestand te zijn tegen vorst...


Lees verder 18 januari 2009   15 jaar oud
Bessen Gelderse roos

De bessen van Gelderse roos zien er lekker uit, maar smaken erg bitter. Het lijkt wel of zelfs de vogels ze niet lusten...


Lees verder 13 januari 2009   15 jaar oud

Archief