Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 13 van 15 - 142 Resultaten

Els (Alnus subcordata) uit de Kaukasus - Iran. Bloeide op 10 januari 2011.

De afgelopen dagen zijn door het Leids Universitair Medisch Centrum de eerste elzenpollen in de lucht aangetroffen. Het gaat zeer waarschijnlijk om elzen uit de Kaukasus die in Nederland zijn aangeplant. De komende dagen worden..


Lees verder 14 januari 2011   13 jaar oud
Ambrosia Bloei

Begin september startte de nVWA een campagne om de hooikoortsplant ambrosia uit de grond te trekken om verdere verspreiding in Nederland te voorkomen. Tegelijkertijd is een oproep verspreid om waarnemingen van ambrosia te melden..


Lees verder 1 oktober 2010   14 jaar oud
Ambrosia kiemplantje

Door de koude mei en de droge omstandigheden in juni en het begin van juli ontkiemt ambrosia op diverse plaatsen ruim een maand later dan vorig jaar. Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden vanaf 20 augustus..


Lees verder 31 juli 2010   14 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zal de komende dagen vanuit het zuidoosten in heel het land de bijvoet in bloei komen. Naar schatting tussen de vijf en zeven procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor het..


Lees verder 4 juli 2010   14 jaar oud
Kleine brandnetel. Foto: Paul Busselen,Katholieke Universiteit Leuven

De brandnetel bloeit volop. Al valt het nauwelijks op. De groene plant trekt niet echt de aandacht, en hetzelfde geldt voor de bloemen. Met een stekelige aanraking laat de plant soms weten dat hij er is, maar dan houdt het ook op...


Lees verder 2 juli 2010   14 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het graspollenseizoen begint op gang te komen. In Limburg begon het pollenseizoen op 29 april en van daaruit komen de grassen langzamerhand in heel Nederland in bloei tot ze 29 mei in heel Nederland in bloei staan. Dit is de..


Lees verder 7 mei 2010   14 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

De hooikoortsplant ambrosia staat momenteel in bloei. De plant breidt zich in Nederland uit. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog laag. Dit blijkt uit de vandaag door Wageningen Universiteit gepubliceerde Toekomstschets..


Lees verder 13 september 2009   15 jaar oud
Kiemplantje van ambrosia. Gemaakt op 19 juni 2009 Ritsema bosweg te Wageningen

De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal..


Lees verder 26 juni 2009   15 jaar oud
Graspollen verwachtingskaartje 28 mei 2009

Het graspollenhoofdseizoen is begonnen. Allergieradar.nl voorspelde twee weken geleden al dat een groot deel van de grassen rond 24 mei zou gaan bloeien. En inderdaad stromen sindsdien de meldingen van hooikoortsklachten binnen..


Lees verder 29 mei 2009   15 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het hoofdseizoen van graspollen in de lucht start op 24 mei in het zuidoosten van Nederland. In het uiterste noorden van het land begint het hoofdseizoen pas op 14 juni. Dit is de verwachting van de pollenplanner, een van de..


Lees verder 13 mei 2009   15 jaar oud

Archief